«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська області не просто квазіреспубліки, а справжнісінькі «суб'єкти федерації». 

"Горда свинья – чесалася о барское крыльцо"

Тональність публікацій місцевих ЗМІ про тривалі травневі свята можна добре охарактеризувати рядками з поеми «Кому на Русі жити добре» Миколи Некрасова: "Горда свинья – чесалася о барское крыльцо".  Ватажки «ДНР/ЛНР», які, як було заведено за давніх часів, вирушили «за ярликом» до Москви, під час численних інтерв'ю розповідали, як окуповані території «повернулися додому», і влаштовували фотосесії на тлі «інавгурації» Путіна, параду на Красній площі. Безпосередньо до головного тіла їх, звісно, не допускали, але колаборантам із Донбасу достатньо було участі в масовці. 

«У кількох сантиметрах від Президента, у першому ряду... на власні очі бачив: наш земляк Андрій Крамар одразу після інавгурації поділився першими емоціями!», - захлинаючись від захвату, анонсувала ведуча одного з місцевих телеканалів ще захопливіші враження «заступника голови народної ради ДНР» від поїздки до столиці РФ. 

Колабораціоніст не обмежився розповіддю в стилі «Я Леніна бачив». Він похвалився тим, що його пустили на трибуну подивитися парад на 9 травня. І нічого, що трибуна була аж під номером вісім, зате запрошення йому видав особисто голова ЛДПР Леонід Слуцький.

Луганські ходоки до Путіна теж розповіли місцевим журналістам про небувале почуття гордості, що охопило їх.   

"Мала величезну честь уперше як сенатор від Луганської Народної Республіки бути присутньою на інавгурації нашого Президента Володимира Володимировича Путіна. Дуже хвилююче брати участь у такій історичній події й усвідомлювати, що до неї причетна. Не можу передати свої емоції", - пустила сльози розчулення в себе в Телеграмі колишня українська суддя Ольга Бас, яка зрадила присязі. 

Тим часом ватажкові «ДНР» дуже сподобалося проводити травневі канікули не в зруйнованому й охопленому жорстокою війною Донбасі, а в тихій і спокійній Москві. Сподобалося настільки, що він вирішив не повертатися в Донецьк і відзначити десятирічний ювілей «республіки» в дистанційному режимі. 

«Масштабні заходи з нагоди 10-ї річниці утворення ДНР відбулися сьогодні на міжнародній виставці-форумі “Росія” в Москві... Офіційну програму заходів відкрив Голова Республіки Денис Пушилін, який виступив з надихаючою промовою про результати, досягнуті за минуле десятиліття, та плани на майбутнє», - знову ж таки бадьоро й радісно повідомили мешканцям окупованої частини Донецької області місцеві ЗМІ.

Ймовірно, пропагандисти очікували, що народ порадіє за самозваного вершителя їхніх доль, однак насправді все вийшло інакше. Донецькі пабліки обурилися тим, що ватажок «ДНР» Денис Пушилін відзначає так званий «день республіки» не з народом Донбасу, а в Москві. 

"Пушилін тим часом дає інтерв'ю РИА Новости. Поки по донеччанах б'ють ракетами, Пушилін сидить у Москві і розповідає про успіхи і просування російської армії. На життя людей у Донецьку, забезпечення їхньої безпеки голові ДНР діла немає!!! Міг проконтролювати всі масові заходи, заборонити їх проведення на час активних обстрілів. Але ні, потрібно накручувати собі політичні бали!", - обурюються автори ресурсу.

Отцы и дети

Тим часом, безпосередньо на території Донбасу навіть за відсутності керівників першого і другого ешелону травневі свята - від «інавгурації» Путіна до «дня республіки» - відзначали з північнокорейським розмахом. Так, наприклад, на 9 травня на меморіальному комплексі Савур-Могила окупованої частини Донецької області так звані «молоді активісти ДНР» розгорнули трьохсотметрову георгіївську стрічку. Судячи з фотографій, наскільки масштабна, настільки й безглузда акція мала виключно пропагандистський характер. 

Нібито, «активна молодь... з різних муніципалітетів ДНР приїхала сюди о 4-й годині ранку, щоб розтягнути георгіївську стрічку». Іншими словами, цю дію могли бачити тільки «придворні» журналісти і фотографи. Як довго «молоді активісти» рано вранці тримали пропагандистське полотнище, «міністр» не розповів. 

До речі, молодих жителів регіону вельми активно задіяли для створення потрібної картинки. «Міністр молодіжної політики ДНР» Кирило Макаров не встигав повторювати, що молодь Донбасу за умовчанням є патріотами і носіями традиційних цінностей. 

А ось засновник терористичного батальйону «Восток», зрадник Олександр Ходаковський укотре відмовив їй у праві називатися свідомими «новими росіянами». Мовляв, глибоко в них сидять ідеї, що прийшли з «загниваючого Заходу». "Не дивно, що наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету, ризикуючи підхопити будь-яку заразу. Я нерідко стаю очевидцем суперечок «батьків і дітей», і факт, що у патріотичних батьків діти часто засуджують батьківську позицію, вже перестав мене дивувати. Усе це тому, що чіткі уявлення про добро і зло поховані зараз під сучасним «толерантним» культурним шаром", - написав він у себе в Телеграм.   

Статті

Країна
05.06.2024
13:57

Енергетика: невідворотний тягар тарифів

Завдання балансування енергосистеми виконували саме ТЕС та ТЕЦ. Тому планові відключення населення та підприємств від енергопостачання неминучі.
Світ
03.06.2024
23:08

«Виснаження військових ресурсів Заходу та мобілізаційного ресурсу на Україні має тривати». Російські ЗМІ про Україну

"Ми повинні домогтися, щоб поруч із нами не було держави, яка є плацдармом для постійної агресії проти нас".
Донбас
03.06.2024
09:20

«Немає елементарного... Ми тут не живемо, а виживаємо». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу наввипередки домагалися звинувачення їх у дискредитації «русского мира», який їм принесла російська агресія. Вони навперебій розповідали, як погано живе «звільнений» народ, як недопрацьовує влада.  Причому,...
Всі статті